Cara 1 (Method 1): Madu asli membentuk hexagon di dalam air (Pure honey makes hexagon shapes in water when you swirl it) (Sila klik link untuk lihat video saya di youtube.com) (Please click the link to view a video I put on youtube.com)
Cara 2 (Method 2): Jika anda celupkan kepala mancis ke dalam madu asli dan menyalakannya, mancis masih boleh menyala. (If you dip a match into pure honey, it will still light up) (Sila klik link untuk lihat video saya di youtube.com) (Please click the link to view a video I put on youtube.com)
Cara 3 (Method 3):
1. Isikan anggaran setengah sudu madu ke dalam sudu besi. (Fill half a teaspoon of honey into a metal spoon.)
2. Nyalakan sebatang lilin. (Light up a candle.)
3. Panaskan madu tadi di atas api lilin. (Heat the honey on the candle fire.)
Jika madu asli, apabila dipanaskan, gelembung besar akan terbentuk dan akan membuak-buak, tapi jika bukan madu asli, hanya buih-buih kecil yang akan terbentuk.
(When heated, a big bubble will form in the spoon and it will 'boil' like a volcano wanting to erupt. If it is fake honey, only small bubbles will form.)
Cara 4 (Method 4)
1. Tuangkan sedikit madu ke dalam cawan dan simpan dalam bahagian pembeku di peti ais.
(Pour some honey into a cup and put it in the freezer.)
2. Biarkan beberapa jam, dan keluarkan.
(Let the cup stay in the freezer for a few hours and then take it out.)
3. Madu asli tidak akan membeku. Ini kerana madu asli mempunyai kandungan air yang sedikit.
(Pure honey will not freeze. This is because pure honey has very low content of water.)
Cara 5 (Method 5)
1. Titikkan madu ke atas kertas A4.
(Drop a single drop of honey onto a piece of A4 paper.)
2. Madu asli akan membentuk satu titik madu yang bulat mengelembung.
(Pure honey will form a well rounded shape.)
3. Biarkan selama mana pun. Jika madu asli, bentuknya terus tetap begitu.
(Let it stay for however long. If it is real honey, the shape will stay)
Cara 2 (Method 2): Jika anda celupkan kepala mancis ke dalam madu asli dan menyalakannya, mancis masih boleh menyala. (If you dip a match into pure honey, it will still light up) (Sila klik link untuk lihat video saya di youtube.com) (Please click the link to view a video I put on youtube.com)
Cara 3 (Method 3):
1. Isikan anggaran setengah sudu madu ke dalam sudu besi. (Fill half a teaspoon of honey into a metal spoon.)
2. Nyalakan sebatang lilin. (Light up a candle.)
3. Panaskan madu tadi di atas api lilin. (Heat the honey on the candle fire.)
Jika madu asli, apabila dipanaskan, gelembung besar akan terbentuk dan akan membuak-buak, tapi jika bukan madu asli, hanya buih-buih kecil yang akan terbentuk.
(When heated, a big bubble will form in the spoon and it will 'boil' like a volcano wanting to erupt. If it is fake honey, only small bubbles will form.)
Cara 4 (Method 4)
1. Tuangkan sedikit madu ke dalam cawan dan simpan dalam bahagian pembeku di peti ais.
(Pour some honey into a cup and put it in the freezer.)
2. Biarkan beberapa jam, dan keluarkan.
(Let the cup stay in the freezer for a few hours and then take it out.)
3. Madu asli tidak akan membeku. Ini kerana madu asli mempunyai kandungan air yang sedikit.
(Pure honey will not freeze. This is because pure honey has very low content of water.)
Cara 5 (Method 5)
1. Titikkan madu ke atas kertas A4.
(Drop a single drop of honey onto a piece of A4 paper.)
2. Madu asli akan membentuk satu titik madu yang bulat mengelembung.
(Pure honey will form a well rounded shape.)
3. Biarkan selama mana pun. Jika madu asli, bentuknya terus tetap begitu.
(Let it stay for however long. If it is real honey, the shape will stay)
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeletebawa balik madu kerumah dan beritahu isteri..jika isteri tak marah..madu itu tak asli tetapi jika isteri anda bagai nak gila jadinya..maka madu itu adalah asli
ReplyDeleteHa ha.. jika madu asli, maka anda bakal disengat oleh isteri anda... Ha ha..
DeleteKalau madu tualang dah dimasukkan ke dalam peti sejuk..dan di keluarkan semula..adakah masih boleh dimakan
ReplyDelete