KANDUNGAN MADU

Secara umumnya, kandungan karbohidrat (dalam bentuk gula) dalam madu sangat tinggi. Kandungannya berubah-ubah mengikut kualiti nektar (madu pada bunga) dan debunga, bagaimanapun, kandungannya secara umum adalah seperti di bawah:

Kandungan gula dalam madu:
Fruktosa (gula buah): ~ 41%
Glukosa (gula ringkas): ~ 35%
Sukrosa (gula tebu): ~ 1.9%.

Vitamin:
Vitamin A
B1 (Thiamine)
B2 (Riboflavin)
B6
C

Mineral:
Magnesium
Kalium
Kalsium
Natrium (Sodium)
Sulfur
Ferum(besi)
Fosfat

Unsur kandungan lain:
Pelbagai enzim pencernaan
Antibiotik

Secara purata, kandungan madu ialah 17.1 % air.

Satu sudu besar madu (25 ml) mempunyai kira-kira 64 kalori.

Comments