Wednesday, December 29, 2010

* Selamat menyambut tahun baru 2011 & rancangan Nida Madu Lebah untuk tahun 2011

Tinggal beberapa jam saja lagi, kita akan melangkah ke tahun baru 2011.

Kalau ada yang belum mencapai azam tahun 2010, anda masih berpeluang merealisasikannya.  Jangan mengalah lagi.

Untuk yang sudah mencapai azam mereka, tahniah saya ucapkan.  Semoga tahun baru ini, kita makin gemilang.

Hidup bukan untuk diri sahaja, kita ada banyak tanggungjawab, kepada siapa, harapnya kita sedar.

Jika tahun ini kita berbuat sesuatu yang boleh dibanggakan, teruskan dan hebatkan lagi usaha itu.  Perlu diingat, 'dibanggakan' bukan mestinya kita mewar-warkannya.  Cukuplah kita berbangga dalam diri sendiri, sambil kita mengucap syukur kepada yang berhak, kerana apa yang kita lakukan hanyalah dengan izin-Nya.  Siapalah kita disisi-Nya?

Jika tahun ini kita melakukan perkara yang negatif, sebaiknya kita insaf dan berazam untuk meninggalkannya.  Niat untuk kebaikan sudah beroleh ganjaran, apalagi benar-benar melakukannya.

Ada beberapa perancangan khas berkaitan perniagaan madu lebah untuk tahun ini.
Dan sekarang sedang saya usahakan.
Bagaimanapun, perancangan ini berdikit-dikit, kerana saya punya tanggungjawap sepenuh masa di sebuah syarikat, selain 'role' lain yang saya sandang.
Apapun, yang pasti, saya merancang mengadakan jualan sempena ulang tahun saya memasuki bisnes online berniaga madu lebah pada bulan Ogos 2011 dan jualan murah sempena hari keputeraan junjungan besar kita, Nabi Muhammad s.a.w. atau Maulidur Rasul.  Nantikan tarikhnya, ya!

Saya akan war-warkan selepas ia jadi kenyataan, insyaAllah.

Terima kasih atas sokongan anda.


Marilah kita sama-sama melangkah ke tahun baru, tanamkan usaha untuk terus memperbaiki diri.


Nida madu lebah
016 - 968 9754

Tuesday, December 21, 2010

* Siri 8 (Siri Penggunaan Madu Lebah untuk Merawat Penyakit) : Tidak dapat tidur malam

Tidur sebenarnya ialah satu nikmat yang Allah  s.w.t kurniakan kepada manusia.
Jika anda seorang yang susah hendak tidur malam, cubalah salah satu cara di bawah ini mengikut kesukaan anda, mudah-mudahan anda dapat tidur lena selepas itu.


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Cara 1:

Bahan:
2 sudu besar madu

Cara:
1. Menurut Ibnu Sina, minum beberapa tegur madu sekiranya anda susah tidur.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Cara 2:

Bahan:
1 sudu besar madu
1 cawan air suam

Cara:
1. Campurkan madu dan air dan minum sekaligus, kira-kira 1 jam sebelum mahu tidur.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Cara 3:

Bahan:
1 sudu besar madu
1 cawan susu cair

Cara:
1. Campurkan madu dan susu dan minum sekaligus, kira-kira 1 jam sebelum mahu tidur.


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Cara 4:

Bahan:
1 sudu besar madu
2 sudu kecil cuka epal atau cuka biasa

Cara:
1. Campurkan madu dan cuka dan minum sekaligus, kira-kira 1 jam sebelum mahu tidur.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Cara 5:

Bahan:
1 sudu besar madu
1 cekak kangkung
1 gelas air kosong


Cara:
1. Bersihkan kangkung, ramas, perah dan tapis.
2. Campurkan tapisan kangkung dengan madu, minum sekaligus 1 jam sebelum mahu tidur.


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Cara 6:

Bahan:
1 sudu besar madu

Cara:
1. Minum madu selepas makan malam.  Selepas itu, 1 jam sebelum tidur, makan roti atau apa-apa makanan daripada gandum.  Banyakkan juga mengambil vitamin E, contohnya daripada minyak ikan.


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Sunday, December 19, 2010

* Cara mengamalkan madu lebah

Mungkin ramai antara kita yang tidak sedar bahawa cara mengamalkan madu lebah bukan sesuka hati, lebih-lebih lagi jika kita mengamalkan untuk sesuatu sebab tertentu.


Bagaimanapun, secara amnya, bolehlah saya rumuskan seperti di bawah:

  1.  Yang paling penting, jika anda mengamalkan pengambilan madu dengan niat dan harapan ia dapat menjadi penawar untuk sesuatu penyakit, eloklah anda belajar cara yang sepatutnya diamalkan, sama ada bancuh menjadi minuman sahaja atau perlu amalkan dengan bahan-bahan lain, dan pastikan bila waktu perlu minum/makan bancuhan madu itu, dan berapa kerap perlu minum/makan bancuhan itu.
  2. Dalam pembacaan saya, Nabi Muhammad s.a.w mengamalkan pengambilan madu secara membancuhnya dengan air, bukan makan madu secara terus tanpa membancuhnya.  Jadi, bagi saya, ada baiknya kita ikut saja perbuatan Nabi ini, kecuali kita rajin kaji lagi, bolehlah kita kaji apa cara terbaik untuk mengamalkan pengambilan madu lebah.
  3. Jika anda cuma mengamalkan untuk kesihatan secara keseluruhan, (maknanya anda tiada masalah kesihatan, tetapi mengamalkan madu sebagai satu cara hidup sihat) anda cuma perlu bancuh setengah cawan/secawan air suam dengan 1 sudu besar madu.  (Bagi saya, sukatan air lebih kepada tahap mana kemanisan yang kita suka.)
  4. Mengikut sebuah buku tentang madu lebah (hasil tulisan seorang doktor perubatan yang menuntuk di Mesir), sebaik-baiknya ambil madu sewaktu perut kosong.
  5. Mengikut buku yang disebut di dalam no. 4 di atas juga, selepas ambil madu, jangan makan-minum apa-apa selama 2 jam.
  6. Bagaimanapun, untuk sesetengah kes, contohnya mengurangkan kolesterol, perlu minum madu SELEPAS makan.  Ini kembali pada no. 1 di atas.
  7. Jika anda luka atau terkena benda panas, sapukan saja madu lebah pada tempat terkena benda panas.  
  8. Untuk membancuh/mengambil madu lebah ialah menggunakan sudu bukan logam/bukan besi, kerana penggunaan bahan logam/besi ini akan mengurangkan khasiat madu lebah.
  9. Cara penyimpanan madu lebah ialah pada suhu bilik, bukan dalam peti ais.  Memang ada yang berkata bahawa peniaga madu lebah berpesan supaya jangan simpan di dalam peti ais kerana mereka bimbang jika madu tidak asli/bercampur gula yang disimpan di dalam peti ais akan berketul selepas di simpan di dalam peti ais.  Jika ini ialah kerisauan anda, boleh cuba simpan sedikit madu di dalam pembeku peti ais, kerana madu asli sepatutnya tidak beku dan tidak akan membentuk ketulan di dalam pembeku.  Simpanlah madu lebah ini selama mana yang anda yakin 'air' akan beku di dalam pembeku.  Saya pernah cuba untuk kira-kira 10 jam, dan hasilnya memang madu tidak beku.  Jika disimpan dalam peti ais, khasiat madu akan berkurangan.
  10. Jika anda baru cuba-cuba mengamalkan madu, cuba sedikit-sedikit dahulu kerana lain orang, lain kesannya.  Ada yang berasa kepanasan dan berpeluh-peluh selepas mengamalkan madu.  Ada yang berasa biasa sahaja.  Sebaik-baik cara mengamalkan madu ialah sedikit tetapi konstant - ingatlah konsep istiqamah dalam Islam.
Selamat mengamalkan madu lebah dalam kehidupan anda.  Saya sudah cuba, dan alhamdulillah, saya dah rasa kesannya.

Nida madu lebah
016 - 968 9754

Sunday, December 12, 2010

Blog lain saya

Salam, just nak war2kan, selain blog madu lebah ni, saya juga buat aktiviti2 lain.  Kadang2 saya buat beading, baking, acar buah, masak, dan lain-lain lagi.  (Kalau nak tengok blog-blog lain tu, boleh klik pada link tu, ya.)

Blog latest ialah blog masak saya.  Saya asingkan baking & masak, sebab baking aje pun dah banyak yang boleh bake, dan secara amnya, apa yang makan utk suka-suka tu jatuh under kategori 'baking', sementara yang perlu pulak (b/fast, lunch & dinner), termasuk dalam kategori masak. 

Acar buah pulak, walaupun dimasak, ada satu blog sendiri, sbb itu pun satu daripada cabang bisnes saya.

Kalau nak order acar buah boleh, tapi mesti order 3 hari sebelum nak ambil.  Buat masa ini, acar buah cuma dijual pada bulan puasa saja. 

Sudi2kan jamu mata di blog2 saya yang lain, ya?  Terima kasih.

Wednesday, November 17, 2010

* Nida Madu Lebah di Facebook

Cari saya "Nida Bead" di Facebook.

TK

016 - 968 9754

Monday, November 15, 2010

* Selamat Hari Raya Aidiladha 1431 H

Semoga dapat keberkatan pada hari yang berbahagia ini.

Kalau di jalanraya nanti, pandu dengan selamat, pilihan di tangan anda untuk beraya di mana.

Sertakan perjalanan dengan doa, mudah-mudahan selamat pergi dan kembali, dengan lancar.


Nida Madu Lebah
016 - 968 9754

Sunday, November 14, 2010

* PROMOSI BELI LEBIH SATU BOTOL, DISKAUN RM 5 BOTOL KEDUANYA AKAN BERAKHIR

Promosi beli satu botol dan dapatkan penjimatan RM 5 untuk setiap botol seterusnya (jika beli sekaligus) akan berakhir 31 Disember 2010.

Jadi, jangan berlengah, dapatkan stok madu Tualang anda segera.

Selepas 31 Disember 2010, harga setiap botol ialah RM 45, kecuali harga pembekal meningkat.

Contoh:
Sebelum 31 Disember 2010:

1 botol Tualang (~ 1kg) : RM 45
2 botol Tualang            : RM 85
3 botol Tualang            : RM 125


Selepas 1 Januari 2011:

1 botol Tualang (~ 1kg) : RM 45
2 botol Tualang            : RM 90
3 botol Tualang            : RM 135


Terima kasih
Nida Madu Lebah
016 - 968 9754

Wednesday, November 10, 2010

* Nida Madu Lebah di Twitter

Salam,

Cari saya di Twitter untuk berita dan update terkini.  Search "nida bead" @ twitter.com

Nida Madu Lebah
nidabead@yahoo.com
016 - 968 9754

Monday, October 11, 2010

* Memperkenalkan pek percubaan Madu Lebah Nida

Ini ialah packaging terbaru Madu Lebah Tualang di kedai online madu-lebah-nida.blogspot.com.

Harga: RM 15 (harga pickup)

Berat bersih minimum:  225 gram

Caj kurier: RM 13

*Penghantaran: setiap Rabu sahaja.
Semua penghantaran melalui kurier akan menggunakan botol plastik.
Botol kaca hanya untuk pickup.


Gambar tujuan ilustrasi sahaja.  Jika anda beli, tiada riben, ya..

Hubungi saya:

Nida Madu Lebah
016 - 968 9754

Tuesday, September 28, 2010

* Himpunan komen, soalan dan jawapan di blog http://madu-lebah-nida.blogspot.com

Berikut ialah himpunan komen/soalan daripada pengunjung blog berserta jawapan daripada saya.

Kepada pengunjung blog yang telah meninggalkan soalan, maafkan saya kerana lambat memberi respon.  Saya tidak sedar ada komen daripada anda, sebenarnya.

Untuk yang ke depan, jika anda tinggalkan komen dan lambat dapat jawapan sedangkan anda tertunggu-tunggu, anda boleh email saya atau SMS saya dengan soalan anda atau beritahu anda bertanya di blog. 

InsyaAllah, saya akan jawap walaupun anda bukan pelanggan saya.  Ilmu dan rezeki itu Allah s.w.t yang punya, siapalah saya untuk tamak dan berhajat untuk menyimpannya untuk diri sendiri?

*******************************************

Adilah Rafi'ah said...

    salam. Kalau campur dgn kordial spt Roselle, adakah dibolehkan?
    August 4, 2010 9:55 PM 

Jawapan Nida Madu Lebah:

    Hi Adilah, untuk roselle, saya belum pernah dengar pantang-larang penggunaannya sekaligus. Mungkin sebab belum ada cerita yang jadi. Untuk kesenangan, campur saja madu dengan air suam, niatkan anda mengikut sunnah Nabi s.a.w, insyaAllah ada ganjarannya. Dan ingatlah, apa yang sunnah itu, mungkin ada sebab di sebaliknya, dan 'sebab' itu menjurus kepada kebaikan.

*******************************************
    ateh said...

        untuk lelaki,adakah dapat meningkatkan tenaga batinnya.
        July 19, 2010 8:41 AM 

Jawapan Nida Madu Lebah:

            Hai ateh, madu lebah baik untuk SEMUA kehidupan. Untuk tenaga batin lelaki hanyalah satu khasiat daripada puluhan, mungkin ratusan khasiat madu lebah. Selamat mengamalkannya.

*******************************************
    A Halim said...

        madu boleh diberi @ tidak kepada bayi yang berumur 6 bulan?
        August 14, 2010 7:44 PM 

Jawapan Nida Madu Lebah:

        Hai A Halim,

        Saya pernah tanya seorang doktor (GP), graduan Universiti Malaya, apa yang kita perlu risau kalau bagi madu pada bayi berumur kurang 1 tahun?

        Beliau berkata, antaranya, kita risau jika bayi itu akan demam jika ada kuman pada madu yang diberikan itu.

        Daripada jawapan itu, respon saya pada beliau, jadi, kerisauan kita bukanlah pada kesan jangka panjang (long term effects), contohnya kencing manis, dll, pada bayi. Dan beliau menjawab "Bukan".

        Apapun, beliau menambah, kita (modern medicine) tak ada buat kajian (research) tentang kesan madu pada manusia untuk pelbagai peringkat umur, sedangkan ubat moden ada kajian. (Setahu saya, sesuatu ubat moden akan diuji bertahun-tahun pada bahan kajian sebelum digunakan pada pesakit, tapi setahu saya juga, kajian ini tidak dijalankan di Malaysia.)

        Daripada respon doktor ini kepada saya, bagi menjawab soalan encik, saya rasa ada baiknya jika encik juga minta pendapat doktor yang encik biasa jumpa.

       Apapun, dari satu segi, dalam Islam, madu diiktiraf sebagai ubat untuk pelbagai penyakit seperti yang telah dinyatakan dalam al-Quran. Bagaimanapun, tidak ada salahnya kita cari juga pengetahuan yang dikongsi oleh pakar-pakar kesihatan.

        Daripada 'research' yang kita jalankan, kita boleh timbang dan putuskan jika kita mahu berikan pada anak-anak yang berumur 1 tahun ke bawah.

        Bagi anak saya sendiri, saya berikan selepas umur 1 tahun, kerana apabila anak berumur 1 tahun, biasanya mereka sudah pandai berjalan dan berkawan, jadi, penyakit juga mudah berjangkit melalui sentuhan, air liur dan lain-lain.

        Madu elok untuk anak-anak bukan saja sebagai ubat batuk, tetapi juga baik sebagai ubat selsema.

        Madu juga bertindak sebagai multivitamin yang dapat memberi tenaga dan selera makan.

        Madu juga membantu melawaskan pembuangan najis.

        Lebih menarik tapi ramai yang tidak tahu, madu membantu anak-anak menjadi lebih cerdik dan mudah mengingat, yang semestinya penting untuk pembelajaran anak-anak.

        Saya sendiri sudah merasa khasiat dari segi mudah mengingat itu, insyaAllah, kita akan lebih mudah ingat walaupun usia makin meningkat.

        InsyaAllah.

*******************************************
 OncEUponAtIMe said...

salam
    macam mana yg diorang kata klau campur telur dia jadi masak?
    July 23, 2010 2:18 AM

Jawapan Nida Madu Lebah:
salam,
    Setahu saya, madu asli boleh membuat telur kuning nampak seperti masak. Bukan betul2 masak tetapi anda akan nampak sedikit perubahannya.
    Ini ialah kerana sifat madu yang 'menyerap air' atau 'hygroscopic', jadi madu menyerap air yg ada pada telur kuning, lalu mengentalkan telur kuning dan nampaklah telur kuning seperti 'masak'.

 *******************************************

* Komen, Soalan dan Jawapan

Salam,

Hari ini saya tergerak hati nak melihat jika ada komen-komen daripada pembaca blog.

Sebenarnya, pembaca blog sangat jarang meninggalkan komen mereka, lebih-lebih lagi, saya sendiri pun tak selalu buka tulisan yang lama-lama.  Jadi, saya memang sangat jarang terjumpa komen-komen anda.

Apapun, insyaAllah, bermula dengan hari ini, saya akan lihat dan respon kepada komen-komen anda sesekali, dan akan himpunkan komen dan soalan anda berserta jawapan.

Dan, sesekali juga, entry ini akan dikemaskini dan diulangtayang sebagai entri baru.  InsyaAllah.

Nida Madu Lebah
016 - 968 9754

Sunday, September 26, 2010

* AKAN DATANG: Lebih banyak update, insyaAllah!

Kita sudah hampir sampai ke penghujung tahun.

Beberapa hari lagi, masa akan terus berdetik dan bulan 10 bakal tiba.  Kemudian, bulan 10 berarak pergi, bulan 11 pula menjengahkan diri.
Dan seterusnya.

Setahun berarak pergi.
Beberapa bulan yang kemudian ini, rasanya saya terlalu jarang menulis.  Tiba-tiba rasa bersalah pula pada diri.

Dengan itu, saya ingin warwarkan di sini, saya akan godek lagi buku-buku tentang madu lebah yang saya ada, dan kongsikan hasilnya di sini.  Lebih lagi informasi tentang madu lebah akan saya cari dan kongsikan juga.  Semuanya dengan Izin Allah swt, kerana kita hanya merancang.  Mudah2an diizinkanNya dan dipermudahkan.

P/S: Sebenarnya, sebagai seorang Islam, apa saja yang kita rancangkan mesti dituruti 'InsyaAllah', kerana kita tiada kuasa untuk memastikan apa yang dirancang menjadi.  Tapi, jangan pula menyalahguna frasa itu, contohnya, menggunakan 'InsyaAllah' apabila berniat di dalam hati 'tak nak buat' sesuatu.  Apabila kita berkata 'InsyaAllah', maknanya, kita akan berusaha sedaya upaya menunaikan apa yang dijanjikan.  Bukan jadikan ia satu frasa untuk melepaskan diri.  Jadilah kita orang beragama Islam yang dihormati dan disegani kerana apabila kita berkata 'InsyaAllah', bermakna kita telah membuat janji yang akan kita cuba sedaya upaya kotakan.  Bukan sebaliknya.  Ingat, kata itu kota.  Janji mesti dikotakan.

Tuesday, September 21, 2010

* Testimonial penuh Dr. Z.A. Ali, Alor Setar, Kedah: Rasa berdebar-debar hilang, lebih bertenaga & usahakan satu rumah, satu botol madu Tualang asli

Nota daripada Nida Madu Lebah:

Testimonial di bawah ialah hasil tulisan asal seorang ahli akademik yang telah menjadi pelanggan saya sejak berniaga madu secara on-line. Alhamdulillah, beliau ialah salah seorang repeat customers saya yang sudah mengenali khasiat madu lebah yang saya tawarkan.

Testimonial yang beliau tulis sangat panjang, saya yakin kerana dalam diri beliau sudah tertanam peribadi seorang ahli akademik yang ingin menyampaikan informasi kepada orang lain.  Sebagai tanda terima kasih, saya cuma mampu menghadiahkan sebotol madu Tualang kepada beliau.  Sungguh kecil nilainya berbanding hasil tulisan yang beliau hantarkan.  Tapi, saya yakin, bukan itu yang beliau cari, tetapi perkongsian ilmu yang bakal menjadi saham beliau di dunia selepas kehidupan dunia.  Terima kasih saya ucapkan kepada Dr. Z.A Ali, semoga beliau terus dikurniakan kesihatan yang berpanjangan dan mudah-mudahan ilmu yang disampaikan ini akan jadi ilmu berguna yang diajarkan kepada orang lain.  Semoga Allah memberkati Doktor.


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Pengenalan


Tujuan saya berkongsi pengalaman saya ialah jika ada orang yang senasib dengan saya berhadapan dengan masalah seperti ini, bolehlah cuba ikhtiar yang saya lakukan seperti di bawah ini. Saya tidak berniaga tetapi kalau ada orang yang sihat dengan cara yang telah saya lakukan ini ia merupakan satu kepuasan dalam hidup saya kerana dapat membantu orang lain.

Saya berumur awal 40an. Kesihatan saya mula terganggu sekitar pertengahan 2008, bermula dengan saya merasa ada sesuatu yang luarbiasa dan aneh terjadi pada perasaan dan fikiran saya.

Adakalanya, jantung saya mudah berdebar-debar dan kadangkala berdegup kencang dan ia menjadi lebih teruk apabila saya terus memikirkan akibat daripada keadaan saya seperti itu. Ia berlanjutan terus pula apabila saya berfikir kepada perkara yang pelik-pelik, yang negatif, takut serangan jantung, stroke dan apatah lagi, macam-macam rasa mungkin aku nak mati, dan akhirnya jantung berdegup kencang, nafas jadi sesak. Biasa berlaku saya terus ke hospital berdekatan.

Yang peliknya apabila sampai di hospital degupan jantung saya beransur reda .

Sekadar menggambarkan apa yang saya alami sewaktu mengalami gangguan kesihatan, saya senaraikan antara masalah-masalah saya:

i) Apabila memandu saya ada perasaan tidak yakin/takut untuk memandu bersendirian. Ini menyebabkan saya sering membawa peneman kerana bimbang sesuatu yang buruk terjadi.

ii) Saya tidak mampu berada dengan lama di tempat-tempat tertentu seperti bank ataupun mana-mana pejabat kerajaan atau swasta, saya cepat menjadi gelisah. Jantung pula terus berdebar-debar, malahan sampai nak keluarkan duit di ATM pun jantung akan berdebar-debar dengan kencang.

iii) Nak bersolat berjemaah dengan selesa pun jadi sukar, lebih-lebih lagi apabila jemaah ramai. Atau, ketika berjemaah, saya berada di saf tengah. Saya akan rasa gelisah dan berfikir yang bukan-bukan, seperti macamana nak lepaskan diri kalau saya tiba-tiba pening, jatuh atau kena serangan jantung. Semakin panjang Imam membaca ayat-ayat al-Quran, semakin gelisah dan bertambah laju degupan jantung saya. Saya mengaku dalam keadaan ini pahala ibadat saya mungkin kosong dan kalau adapun, mungkin yang paling minimum. Saya biasa mengimami solat di masjid atau surau, tapi dalam keadaan saya itu tidak mampu lagi, rasa sungguh kecewa dan malu pada jemaah lain. Belum melangkah lagi automatik jantung saya akan berdegup dengan kencang dan terus memburuk kesan daripada perasaan takut itu yang datang dengan sendirinya.

iv) Apabila mendengar orang yang sedang marah-marah atau bergaduh, lebih-lebih lagi jika diri sendiri terlibat, saya akan mula ras gelisah dan jantung saya akan berdegup dengan kencang. Dengar jeritan-jeritan dan tangisan pun boleh membuat rasa susah hati.

v)Yang menyedihkan dan keterlaluan ketika solat Jumaat. Saya rasa cukup tidak selesa dengan khutbah-khutbah jumaat yang menekankan hukuman-hukuman atau siksaan-siksaan di dunia mahupun di akhirat, saya jadi gelisah dan berdebar-debar. Untuk itu kadang-kadang saya terpaksa berhelah untuk tidak mendengar khutbah berkenaan dengan cara menutup telinga atau apa-apa sahaja agar tidak mendengar dengan jelas apa yang dikatakan oleh Tuan Khatib (semoga Allah mengampuni perbuatan saya ini).

vi) Banyak kali juga saya gagal menziarahi saudara-saudara atau kawan-kawan yang meninggal dunia. Saya tidak mampu untuk memberikan penghormatan terakhir. Malah kadang-kadang saya balik begitu saja. Nak melawat kawan-kawan sakit di hospital pun tak boleh sama juga.

vii) Pengalaman yang ini mungkin melucukan tapi berlaku, apabila ada tetamu datang ke rumah tak kira siapa apatah lagi bertandang lama saya menjadi tak keruan, tak tentu arah. Jantung pula terus berdebar, nak bersembang macam biasa pun tak boleh. Saya mencari-cari helah bagaimana nak meredakan perasaan ini dengan keluar dari rumah atau membuat perkara-perkara lain sedangkan pada masa itu tetamu masih ada di rumah. Pada masa itu saya tak kisah dah apa yang berlaku asalkan perasaan saya jadi tenang.

Pengalaman-pengalaman saya berhadapan dengan penyakit saya ini memang nampak macam remeh bagi orang yang sihat tapi bagi diri orang yang mengalaminya ia seperti satu penyiksaan yang tidak berpenghabisan.

Banyak lagi pengalaman-pengalaman lain yang tidak mampu saya ceritakan di sini. Seperti yang saya katakan perkara ini nampak remeh atau kecil bagi kebanyakan orang yang sihat tapi bagi saya sendiri ia seakan-akan menjadi persoalan hidup atau mati.Keadaan ini menyebabkan saya menjadi orang yang suka berhelah, tak mahu untuk berhadapan dengan keadaan-keadaan yang boleh menimbulkan kesukaran contohnya berkursus atau menyampaikan kursus, berucap, berucap apatah lagi berceramah. Ini menyebabkan saya menjadi orang lain bukan diri saya yang sebenarnya. Saya menjadi seorang yang tidak ceria, tidak tenang seperti kebiasaan, dan prestasi kerjaya saya merosot teruk. Rakan-rakan dan ahli keluarga pun boleh nampak ketara perubahan-perubahan ini.

Penyebab?

Saya tidak tahu apa punca sebenar saya jadi begin. Tetapi segalanya mungkin ada kaitan dengan peristiwa saya mengalami ‘kejutan’ terhadap satu notis kebangkrapan oleh pihak Mahkamah disebabkan orang yang saya jamin gagal menjelaskan ansuran pinjaman bank. Saya telah diheret sama kerana saya penjaminnya, dan lebih teruk dia tidak mahu bertanggungjawab.

Akibat tekanan daripada masalah ini saya mula memikrkan macam-macam perkara yang bakal berlaku terhadap kerjaya saya, anak-anak, harta benda, urusan jika perlu ke luar negara dan berbagai-bagai lagi. Bagi saya ini satu pengalaman yang cukup teruk yang melibatkan persoalan masa depan dan saya mula memikir yang bermacam-macam dan tertanya-tanya mengapa saudara sendiri tergamak memperlakukan kita sebegini sedangkan banyak yang dah kita lakukan untuk mereka.

Rawatan

Bagi menyembuhkan penyakit saya ini, saya lakukan rawatan moden dan tradisional. Oleh kerana bimbang mungkin ia ada kaitan dengan masalah jantung, saya berjumpa dengan pakar jantung dan menerima rawatan angiogram, stress test dan lain-lain untuk dapatkan kepastian sama ada saya ini ada masalah jantung.

Alhamdulillah keputusannya jantung saya berada dalam keadaan baik dan masih kuat lagi. Rumusan daripada doctor mengatakan saya ini mengalami penyakit yang dipanggil anxiety disorder, agoraphobia, depression dan berbagai-bagai nama lagi.

Untuk itu saya mengambil berbagai-bagai ubat yang umumnya merupakan ubat penenang. Tetapi ia tidak berkesan terhadap diri saya.

Rawatan alternatif lain juga puas saya lakukan. Pada pertengahan tahun 2008 saya dicadangkan oleh seorang sahabat supaya mengamalkan produk berasaskan madu dan habbatus sawda’. Dikatakan madu ini dari luar negara mungkin Iran. Amalannya ialah dengan mengambil satu sudu teh madu dicampurkan ¼ cawan air suam dan diminum setiap kali bangun tidur dalam keadaan perut kosong.
Saya mengamalkannya setiap hari, masuk minggu pertama , kedua dan seterusnya saya merasakan ada perubahan sedikit demi sedkit. Dalam masa yang sama saya membuat kajian-kajian mengenai madu melalui buku-buku dan internet untuk tujuan menambah keyakinan. Masyaallah Anugerah Allah ini banyak benar keajaibannya.

Ada satu artikel dari luar negera yang membentangkan hasil kajian tentang khasiat madu terhadap saraf-saraf dalam tubuh badan kita, madu dikatakan agen yang mampu membuatkan saraf-saraf tenang walaupun dalam keadaan stress. Saya rasa inilah satu penjelasan tepat yang berjaya merungkai permasalahan yang saya hadapi selama ini.

Mengapa guna Madu Tualang Tempatan?

Akhirnya saya ambil keputusan, sekiranya madu yang saya ambil sebelum ini digantikan dengan madu tempatan apa salahnya kerana kedua-duanya tetap madu asalkan ia benar-benar asli. Untuk itu saya mula menggantikannya dengan madu Tualang asli tempatan yang saya dapat di sekeliling saya. Namun saya berasa kurang berpuas hati dan tidak begitu yakin. Saya cuba dapatkan bekalan madu dengan bantuan internet sehingga saya dipertemukan dengan blog Nida. Setelah dibuat beberapa perbandingan dengan yang lainnya, saya rasa madu yang Nida bekalkan ini peratus keyakinan saya bertambah terhadap keasliannya. Harga yang ditawarkan pula sangat luarbiasa (moga Allah memberkati Nida). Atas sebab itu saya membuat pesanan pertama dan meneruskan amalan meminum madu ini.

Alhamdulillah setakat ini lebih kurang setahun sudah saya rasa keadaan 99.9% sudah kembali normal. Saya sudah dapat mengatasi secara total keadaan-keadaan seperti di atas. Hidup semakin bermakna dan prestasi kerjaya saya sudah kembali seperti sediakala. Rasa sangat bersyukur dengan nikmat kesihatan yang tidak ternilai dan anugerah Allah melalui madu ini. Amalan minum madu ini bukan sahaja membantu pemulihan kesihatan saya malahan ia juga benar-benar member kesan pada tenaga dan menyebabkan rasa tidak cepat letih.

Sepanjang berpuasa tahun ini sehingga kini, saya rasa cukup bertenaga, dan keadaan ini sangat-sangat berbeza dengan tahun-tahun sebelumnya. Atas kesedaran hebatnya madu ini, madu yang saya dapatkan daripada Nida bukan sahaja untuk saya sahaja, tapi untuk seisi keluarga dan sanak saudara.
Malahan rakan-rakan sekerja sering tertanya-tanya rahsia perubahan-perubahan yang berlaku kepada saya. Tanpa berahsia saya selalu menggalakkan mereka mengamalkan pengambilan madu ini bukan sahaja baik untuk kesihatan malahan kita sendiri telah menghidupkan satu sunnah.

Sehingga kini saya tidak pernah jemu untuk menghebahkan kehebatan madu ini. Jadi dalam kesempatan ini saya berasa sangat puas apabila dapat berkongsi pengalaman saya dengan mana-mana orang yang senasib dengan saya atau kepada mereka yang berkecimpung dalam perniagaan madu ini. Kepada Nida, saya sarankan teruskan istiqamah untuk membantu kalangan mereka yang memerlukan penawar dari madu ini tidak kira orang kaya atau orang yang kurang berkemampuan. Usahakan satu rumah, satu botol madu Tualang asli.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Sunday, September 5, 2010

* SeLaMaT HaRi RaYa AiDiLFiTRi 1431 H & Nida bercuti Raya

Salam Lebaran,

Selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri yang bakal menjelang. 

Nida Madu Lebah bercuti daripada hari Isnin 6 Sept 2010 hingga 16 Sept 2010.

SMS & panggilan telefon akan dilayan sepanjang masa saya bercuti, insyaAllah, tetapi aktiviti jual-beli hanya akan dapat dibuat selepas tempoh saya saya bercuti.

Kepada semua, hati-hati waktu memandu, berjalan atau menunggang.  Mudah-mudahan Hari Raya anda akan ceria di samping keluarga dan teman-teman tersayang.

Saya mohon maaf atas salah dan silap sepanjang perkenalan dan urusan jual-beli kita.  Moga-moga apa-apa kesalahan saya tidak membuatkan anda serik untuk berurusniaga dengan saya.

Terima kasih atas sokongan anda,
Nida Madu Lebah
016 - 968 9754

Tuesday, August 24, 2010

*PENGUMUMAN: Blog madu-lebah-nida sudah ada dalam versi Inggeris

Salam buat pengunjung,

Cuma sedikit pengumuman.

Seperti yang telah saya rancangkan sedikit masa dahulu, blog madu lebah Nida kini sudah ada dalam versi Bahasa Inggeris.  URLnya ialah http://madu-lebah-nida-english.blogspot.com.

Jika anda lebih selesa menggunakan bahasa Inggeris, anda boleh lawati blog yg itu, ya.

Apapun, apabila ada percanggahan maklumat di antara dua blog ini, maklumat di dalam blog bahasa Melayu akan digunapakai.


Terima kasih kerana singgah,
Nida Madu Lebah
016 - 968 9754

Monday, August 23, 2010

* En AM, Selayang: Asma (Lelah) sudah tiada & sudah jarang demam

Saya seorang pegawai bank berumur 28 tahun.  Saya mempunyai penyakit asma dan kerap demam.  Dahulu, saya selalu semput di pejabat kerana tidak tahan dengan kesejukan daripada airconditioner. Alhamdulillah, selepas mengamalkan madu Tualang yang dibeli daripada Nida setiap pagi dan malam,penyakit asma tidak menyerang lagi. Pernafasan saya sekarang juga lebih teratur.


Selain itu, saya juga sering lenguh-lenguh sendi dan anggota badan.  Kini tidak lagi.  Badan juga terasa lebih segar.  Dahulu saya kurang daya tahan badan.  Pantang terkena hujan, saya akan diserang demam.  Kini, selepas mengamalkan madu Tualang, saya sudah jarang demam, antibodi lebih kuat.  Walaupun terkena hujan,  tak demam seperti dahulu

*************************

Untuk himpunan testimonial lain, sila ke sini (Himpunan Testimonial Pengguna Madu Lebah Nida)

Friday, August 6, 2010

Jualan sempena Ulangtahun Pertama Blog madu-lebah-nida!!!

Jualan sempena Ulangtahun Pertama Blog madu-lebah-nida  Jualan ini telah berakhir pada 31 Ogos 2010


Salam merdeka buat pengunjung,

Blog madu-lebah-nida masuk umur setahun jagung Ogos ini.

Terima kasih atas kepercayaan dan sokongan anda terhadap saya dan blog saya.

Dalam setahun kemunculan blog ini, alhamdulillah, saya berkesempatan berkongsi ilmu pengetahuan dan menyebarkan kebaikan madu lebah kepada ramai umat manusia.

Dalam setahun itu juga, ada kata-kata nista tentang produk madu lebah yang saya pasarkan melalui blog ini.  Bagi mereka yang terlepas kata atau tulisan, saya pulangkan kepada Allah s.w.t untuk menilainya.  Saya sendiri sentiasa berdoa agar jangan termakan wang daripada sumber haram.  Jika benar tuduhan yang anda lemparkan, saya sendiri mohon ditunjukkan olehNya.  Niat saya cuma satu: sebarkan kebaikan selama kita hidup.  Jika ada upah dan keuntungan di dunia, itu ialah bonus di dunia.

Tahukah anda, jika anda termakan wang haram, akan tumbuh daging daripadanya?  Dan, bolehkah kita mengasingkan di akhirat nanti, mana daging yang tumbuh daripada sumber haram itu?  Daging manusia yang tumbuh daripada hasil haram itu hanya api neraka yang layak untuknya, na'uzubillah.

Apa yang kita lakukan di dunia akan menerima pembalasan di akhirat sana.  Saya sentiasa berharap saya tidak akan tersalah langkah dan terpedaya dengan wang ringgit semata-mata, mencari keuntungan dengan cara menipu.

Bersempena bulan kemerdekaan yang juga bulan ulangtahun blog madu-lebah-nida, marilah kita memerdekakan diri kita daripada kejahilan yang tidak mengiktiraf kebaikan madu.  Dan marilah kita memerdekakan diri kita daripada pendapat "Yang murah itu salah".  Merdekakan diri anda dengan buat eksperimenlah dengan madu yang saya tawarkan.

HARGA INI HANYA UNTUK REPEAT-CUSTOMER, sebagai tanda terima kasih kepada anda.
Untuk  pelanggan lain, jika anda beli lebih sebotol, botol kedua dan seterusnya dijual pada harga offer ini!

HARGA MADU LEBAH TUALANG SEMPENA "JUALAN TERIMA KASIH":



~ 1 kg : RM 35*

Jika anda beli melalui pos, harga pos ialah seperti berikut:

1 botol: RM 18
2 botol: RM 20

Penghantaran dalam botol plastik.

* Mengapa murah sangat?
RM 35 dulu ialah harga pembukaan sewaktu saya mula-mula bisnes secara on-line.  Sempena Jualan Terima Kasih ini, anda dapat harga yang saya tawarkan dulu.
Harga ini cuma sah untuk sepanjang bulan Ogos 2010 sahaja.

Terima kasih atas sokongan anda yang berterusan,
Nida Madu Lebah.

016- 968 9754

Friday, July 30, 2010

Update penghantaran madu lebah melalui kurier

Salam mesra buat pengunjung,

1.  Ada sedikit perubahan tentang penghantaran madu lebah melalui kurier.

2.  Penghantaran melalui kurier kini menggunakan botol plastik kerana telah berlaku insiden botol kaca berisi madu pecah dalam proses penghantaran.


3. Penghantaran terhad ke seluruh Semenanjung Malaysia sahaja kerana atas sebab-sebab keselamatan, penghantaran cecair lebih daripada 100 ml tidak dibenarkan melalui kurier.

Senarai kos penghantaran melalui kurier ke seluruh Semenanjung Malaysia:

1 botol    -     RM 18
2 botol    -     RM 20
Lebih 2 botol    -     Perlu timbang.

Terima kasih atas sokongan anda,Nida Madu Lebah
016 - 968 9754

Sunday, July 18, 2010

Peta (drp googlemap) untuk ke Petronas Taman Meranti Jaya, Puchong, Selangor

Sila buat temujanji dengan saya sebelum ke Petronas ini, ya.

Nida,
016 968 9754
nidabead@yahoo.com



View Larger Map

Tuesday, June 15, 2010

JUALAN SEMPENA ULANGTAHUN

Salam mesra buat pengunjung blog,

Bulan Ogos bulan bertuah.  Bulan Ogos 2009 (0809), saya telah lancarkan blog
madu-lebah-nida.blogspot.com ini.



Kini, usia blog saya menjangkau 1 tahun.  Alhamdulillah, masih bernafas dan makin mendapat sokongan.  Mudah-mudahan trend ini berterusan, semestinya, kerana, kita makin dewasa dan kita makin pandai menilai dan berfikir, apa yang terbaik untuk kita.  Sama ada kita perlu beli yang mahal atau yang murah, tapi kualitinya sama.  Perlukah kita membeli sambil menanggung kos peniaga, atau membayar sekadar harga barangan?  Kita makin sedar, di dalam dunia, masih ada yang berfikiran, tak perlu ambil untung berlebihan apabila berniaga.  Masih ada manusia di dunia yang ingin berkongsi, tanpa perlukan balasan wang ringgit, kerana, sebagai umat Islam, ada yang percaya, balasan wang ringgit bukan segalanya.



Apapun, yang paling penting, sempena ulangtahun pertama blog ini, saya akan menganjurkan tawaran istimewa kepada pelanggan, bagi menghargai sokongan anda yang menjadi tunjang bisnes ini.

Harga yang bakal saya umumkan bakal mengejutkan banyak pihak, tapi harganya yang penuh kejutan ini akan berakhir tepat 12 malam 31 Ogos 2010.  Harga ini akan sah bermula jam 12 malam 31 Julai 2010.  Harga ini sah untuk ambil sendiri sahaja(pickup) di dalam botol kaca sahaja.


Harga istimewa ini khas buat pelanggan madu-lebah-nida.blogspot.com.  Jika anda belum pernah membuat sebarang pembelian, anda TIDAK LAYAK untuk mendapatkan harga istimewa ini, kecuali anda membuat pembelian minimum 1 kg botol madu Tualang (berharga RM 45) sewaktu tawaran berlangsung.


Inilah tanda penghargaan saya untuk anda.  Terima kasih atas sokongan dan kepercayaan anda, walaupun kita tidak pernah bersua muka sebelum ini.


Moga jodoh kita sebagai peniaga dan pelanggan akan berpanjangan.


Nantikan, ya!!


Nida Madu Lebah
016 - 968 9754


P/S:  Nantikan blog madu nida dalam versi Inggeris, insyaAllah.

Pengumuman: Nida Madu Lebah sudah Kembali!

Salam buat pengunjung blog,

Saya sudah kembali. 

Anda boleh buat pesanan semula seperti biasa.

Terima kasih atas sokongan anda.

Nantikan tawaran istimewa bermula bulan Ogos 2010 nanti!!

Nida Madu Lebah
016 - 968 9754

Monday, May 24, 2010

PENGUMUMAN: Nida madu lebah bercuti

Salam mesra buat pengunjung,

Saya ada pengumuman.

InsyaAllah saya akan bercuti selama seminggu, dari 6 Jun 2010 hingga 14 Jun 2010.

Dalam tempoh ini, anda boleh terus hantarkan SMS, tetapi, SMS anda cuma akan dibalas selepas tempoh saya bercuti.

Ini bukanlah kerana saya tidak mahu melayan SMS anda, tetapi kerana ada kekangan yang menghalang saya berbuat demikian.

Selain itu, semestinya, anda boleh terus menghantar email kepada saya di nidabead@yahoo.com.  InsyaAllah, email anda akan dibalas secepat mungkin selepas saya pulang dari bercuti.

Terima kasih atas sokongan anda selama ini. 

Sebagai bukti saya menghargai sokongan anda selama ini, nantikan promosi sempena ulangtahun pertama kemunculan blog madu-lebah-nida.blogspot.com ini pada bulan Ogos nanti.

Untuk pelanggan yang sudah tahu keaslian madu lebah yang saya bekalkan, anda boleh ambil peluang ini untuk berbelanja sambil berjimat kerana ada diskaun hebat untuk botol kedua dan seterusnya.

Akhir kata, terima kasih sekali lagi atas sokongan anda, semoga Allah Merahmati anda, amin.

Salam mesra,
Nida
016 - 9689754

Thursday, April 15, 2010

* Mahani M, Seberang Perai Utara, Penang: Terkena air panas, batuk/asma, keaslian madu lebah Nida

*************************

Kisah 1:

Kawan sepejabat saya telah tertumpah air panas mendidih pada lengan dan perutnya.  Dengan segera, dia bertindak menyapu madu tualang yang dibeli daripada Nida ke tempat yang terkena air panas itu.  Alhamdulillah, tempat yang terkena air panas tidak melecur dan tidak mengelembung.  Lebih menakjubkan, tangannya bersih daripada sebarang kesan terkena air panas mendidih itu.
 

Kisah 2:

Suami saya kuat merokok dan amat susah untuk mengambil apa-apa ubat-ubatan.  Dia juga mengalami batuk yang teruk.   Almaklumlah, susah nak tegur orang lelaki ni, jadi sebagai isteri, kita carilah pilihan lain untuk memikat hatinya.  Sejak beli Madu Tualang daripada Nida, hari-hari saya bancuhkan air madu lebah untuk suami minum.  Alhamdulillah, suami suka dan akan tanya mana air madu lebah jika lambat bancuh.  Apabila batuk juga, dia akan minta madu lebah.   Apa yang saya lihat, apabila minum madu lebah dengan limau, suami rasa lega, dan katanya memang terasa lega di tekak dan akan berhenti batuk buat seketika.

Kisah 3:
Seorang lagi kawan saya mempunyai anak remaja yang menghidap lelah (asma).  Sebelum ini, dia memberi anaknya minum madu daripada suatu syarikat lain.  Nak dijadikan cerita, dia minta daripada saya sebotol madu Tualang yang dibeli daripada Nida untuk diberikan kepada anaknya.  Anaknya memberitahu kepada kawan saya yang madu Tualang lebih sedap daripada madu yang dibeli sebelum ini.  (Madu yang dibeli daripada syarikat lain itu mengandungi campuran herba.)  Tambahan pula, dia akan muntah setiap kali makan madu daripada syarikat lain itu.

Saya berterima kasih kepada Nida kerana membekalkan madu lebah Tualang asli kepada pelanggan.  Ketulusan hati dan keikhlasan amat baik diamalkan oleh penjual kerana  kepuasan pelanggan amat penting untuk memajukan perniagaan.  Semoga berkekalan hati yang murni dan barakah perniagaan, InsyaAllah.

*************************

* Faizah, Puchong: Lelah/Asma/Batuk & Keaslian Madu Lebah Nida

*************************
Anak pertama saya memang ada lelah.  Kalau minum ais, pasti semputnya menyerang.  Dulu, setiap bulan pasti kena ambil ubat batuk, tapi sekarang dah kurang, walaupun dia curi-curi minum ais.
Alhamdulillah, selepas mengamalkan madu yang dibeli daripada Nida, dia kurang berkahak, dan jarang batuk berbanding sebelum mengamalkan minum madu.

Pernafasannya juga lebih lancar selepas mengamalkan madu daripada Nida. Terima kasih kerana memperkenalkan madu ni.

Tentang keaslian madu ini pula, maid saya seorang rakyat Indonesia yang memang pandai dan pakar dalam hal kualiti madu. Katanya madu yg saya dapat daripada Nida memang madu asli yang susah untuk didapati.

*************************

Saturday, April 10, 2010

* Royal Jelly - perbincangan di www.tranungkite.net

Petikan di bawah telah diambil daripada : http://www.tranungkite.net/v10/modules.php?
name=Forums&file=viewtopic&t=6577&postdays=0&postorder=asc&start=90

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Secara ringkasnya Royal Jelly adalah barangan yang dihasilkan oleh LEBAH.

BAGAIMANA ROYAL JELLY TERHASIL

1. Apa itu ROYAL JELLY?

~ Royal Jelly ialah makanan khas hanya untuk Ratu Lebah, dihasilkan oleh lebah itu sendiri.
Ianya dimakan sepanjang hayat Ratu Lebah tersebut.

2. DARI MANA ASALNYA ROYAL JELLY ?

~ Royal Jelly asalnya dari manisan bunga yang dikutip oleh lebah, pada peringkat pertama
(diproses oleh lebah itu sendiri) terhasillah MADU.

~ Pada peringkat kedua - Ia diproses (oleh lebah itu sendiri) maka dari situlah terhasilnya Royal
Jelly.

~ RJ segar (cecair) hanya mampu bertahan selama 3 hari, selepas itu kebanyakan dari zat &
vitamin akan teroksida dan termusnah. Sebab itu RJ itu disejukbekukan (Lyophilized) agar
segala zat & vitaminnya terpelihara.

3. BAGAIMANA LEBAH MENGHASILKAN ROYAL JELLY?

~ Apabila lebah mengutip manisan / debunga, sebahagian dimakan untuk diri sendiri,
sebahagian yang lain disimpan di dalam kantung madu (dalam abdomen lebah) dibawa pulang
ke sarang (yang ini dipanggil madu) untuk makanan larva / lebah-lebah yang lain.

~ Manisan debungan yang dimakan lebah itu tadi (yang sebahagian telah dikeluarkan ketika
lebah kembali ke sarang. Hasil ini dipanggil MADU) manakala SEBAHAGIAN LAGI MELALUI
PERINGKAT KEDUA PEMPROSESAN - masuk kedalam perut diserap ke dalam sistem
penghadaman lebah lalu dibawa ke kelenjar FARINGEAL dan seterusnya dikeluarkan semula -
maka terhasillah satu cecair merupai seakan-akan susu [putih kekuningan] agak sedikit masam
[berbeza madu yang manis] mengandungi pelbagai khasiat dan panawar ke atas banyak
penyakit-penyakit manusia. YANG INILAH DIPANGGIL ROYAL JELLY.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Komen Nida: sumber penulis ini tidak diketahui, tetapi tulisannya boleh dijadikan panduan.

* Pelbagai sebutan Nama Madu

Salam mesra buat pengunjung,

Mari kita berkenalan dengan sebutan nama madu mengikut bahasa Arab.

Di sini saya telah scan m/s 13-14 daripada Ensiklopedia Rawatan Penyakit dengan Madu Lebah (E.R.P.D.M.L)(tulisan 'A.Q.H.A.S) yang menyenaraikan nama-nama madu dalam sebutan Arab berserta sedikit penerangannya.

Saya telah bulatkan (dengan warna merah) penerangan berkenaan Royal Jelly yang kadangkala menimbulkan persoalan buat sesetengah pengunjung blog ini.

Harapan saya, saya sedikit-sebanyak dapat berkongsi dengan anda sedikit ilmu tentang Royal Jelly.

Apapun, bagi saya, E.R.P.D.M.L ini kadangkala sedikit mengelirukan tentang penggunaan jernih dan putih, seperti yang dapat dilihat daripada apa yang telah saya bulatkan.  (Sila klik untuk lihat gambar di bawah supaya nampak lebih besar)

Nantikan lebih informasi daripada saya tentang Royal Jelly, insyaAllah.

Nida Madu Lebah

Thursday, April 8, 2010

* Petikan daripada Madu Lebah Ubat yang turun bersama wahyu (MLUYTBW)

Petikan ini saya kongsikan khas untuk seorang teman yang ibunya ada selaput mata.  Menurut kawan saya, ibunya dijadualkan untuk menjalani pembedahan berkenaan selaput mata itu.

Diambil daripada buku hasil tulisan Dr. Abdul Karim Najib al-Khatib
(m/s: 194)

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
Selaput mata terdinding

Maksudnya ialah satu lapis selaput mata mengeras hingga menyebabkan selaput itu putih.  Penglihatan jadi kabur kerana ia menghalang cahaya masuk ke dalam bola mata.

Dalam satu kejadian, pesakit yang saya ubati, seorang penduduk kampung, bernama Zharifah yang berumur 40-an.  Sebelah matanya mengalami sakit seperti di atas, iaitu di tengah selaput matanya (bertentangan dengan hitam mata).  Penyakit itu menyebabkan wanita itu tidak dapat melihat, kerana sebahagian selaput matanya betul-betul terdinding, sedang segahaian yang lain tidak betul-betul parah.  Wanita itu sudah menanggung penyakit tersebut sejak 20 tahun.  Dalam tempoh itu, dia tidak pernah berjumpa ahli perubatan, kerana ia telah putus asa dan sudah tidak yakin matanya boleh disembuhkan.  Kerana dia telah pun berubat kepada ahli perubatan mata, tetapi penyakitnya tidak juga sembuh.

Ia datang ke hospital kerana tiba-tiba sebelah matanya tidak dapat melihat.  Mula-mulanya saya berusaha meyakinkan wanita itu bahawa matanya masih ada harapan untuk sembuh meskipun sudah sakit dalam waktu yang lama.  Kemudian saya mulai menggunakan madu, yakni menyapukannya.  Saya minta dia datang bertemu sayasetiap hari di hospital tempat saya bekerja untuk menyapukan madu ke matanya.  Sesudah 2 hari, dia datang berjumpa saya dengan gembira, kerana dia merasa sudah ada perubahan.  Walaupun belum terang betul, tetapi dia sudah dapat melihat dengan matanya yang sakit itu.

Sesudah 5 hari berubat, dia datang seakan-akan hendak terbang kerana gembira, di samping bersyukur dan berdoa.  Dan kegelapan yang selama ini meliputi matanya itu sudah mulai berkurangan.  Malah, 4 hari selepas itu, pandangannya sudah mulai terang, tinggal sedikit sahaja lagi supaya normal semula.

Perlu dijelaskan bahawa ilmu perubatan pada mas kita ini belum mengetahui ubat penyakit tadi kecuali dengan pembedahan menipiskan selaput mata.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

* Coretan Nida tentang "Madu Lebah Ubat yang Turun Bersama Wahyu"

Hai...

Saya ada buku baru.

Ini bukunya.


Buku ini hasil tulisan seorang doktor moden, Dr. Abdul Karim Najib al-Khatib, yang mendapat ilham untuk mengkaji tentang madu lebah selepas mendengar ceramah pada tahun 1965 di Fakulti Perubatan, Universiti Qashr al-'Ainiy, Kaherah, Mesir.  Penceramahnya waktu itu ialah Ustaz Syeikh Sholah Abu Ismail.  Diterbitkan oleh Pustaka Ilmi, Taman Jasa, Sg. Tua, Bt Caves, Selangor.Telefon: 03- 6188 7893. Tajuk buku: Madu Lebah Ubat yang Turun Bersama Wahyu.

Antara kata-kata pencermah yang menarik minat penulis buku ini ialah tentang sejumlah doktor Rusia yang mengaku telah menemui khasiat madu untuk menyembuhkan pelbagai jenis penyakit, tidak kurang daripada 40 jenis penyakit.

Seterusnya, beliau makin bersemangat selepas membaca ayat al-Quran daripada Surah an-Nahl, ayat 68-69, yang bermaksud: Dan Tuhanmu mewahyukan kepada lebah: buatlah sarang-sarang di bukit-bukit, di pohon-pohon kayu dan di tempat-tempat yang dibuat manusia; kemudian makanlah dari tiap-tiap buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan (bagimu).  Dari perut lebah itu, keluar minuman madu yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat ubat yang boleh menyembuhkan penyakit manusia.  Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran) Allah bagi orang-orang yang memikirkan.

Ada ayat-ayat al-Quran lain yang juga jadi ilham kepada beliau untuk mengkaji tentang khasiat madu lebah, dan akhirnya beliau merumuskan teori untuk menggunakan madu lebah sebagai ubat untuk mengubati manusia.

Daripada itu, beliau seterusnya berbincang dengan guru-guru beliau, termasuk Syeikh Muhammad al-Ghazali, Dr. Abdul Aziz al-Syarif (ketua bahagian penyakit hati di kuliah perubatan universiti Qashr al-'Ainiy dan Dr. Sholah Abu Ismail.  Perbincangan dengan guru-guru beliau membawa kepada eksperimen-eksperimen tentang perubatan menggunakan madu lebah.

Dalam buku ini terdapat pelbagai perbincangan tentang al-Quran dan sains, lebah, madu, jenis madu, zat-zat dalam madu dan lain-lain, tetapi, bagi saya, bahagian yang paling menarik ialah apa yang dikongsikan oleh penulis tentang eksperimen yang telah dijalankannya ke atas pesakit dan kejayaan yang telah terbukti dalam eksperimen itu.  Saya akan cuba kongsikan dengan anda di blog ini bahagian-bahagian yang saya suka, insyaAllah.

Nida Madu Lebah
016- 9 689 754

Wednesday, April 7, 2010

* Madu Tualang akan membuak

Salam mesra untuk pengunjung,

Sedikit pemberitahuan buat pelanggan-pelanggan saya, terutamanya jika anda membeli madu Tualang menggunakan khidmat kurier.

Untuk pengetahuan anda, kadangkala, madu Tualang yang anda beli akan kelihatan seperti terkeluar/tumpah sedikit. 

Biasanya saya akan berpesan kepada pekerja kurier supaya kotak bungkusan berisi madu lebah didirikan seperti yang saya pesan, tetapi, mungkin ada masanya pekerja kurier itu terlepas pandang.  Maka terbaring atau tertonggenglah botol berisi madu untuk anda.  Ini mungkin penyebab madu anda tertumpah atau terkeluar sedikit.

Bagaimanapun, mungkin juga disebabkan suhu sekeliling botol madu sewaktu dalam perjalanan yang membuatkan madu itu membuak sebelum sampai kepada anda.  Ini akan terjadi lebih-lebih lagi jika madu itu memang dalam keadaan baru dan segar, jadi memang akan melekit-lekitlah botol madu apabila sampai kepada anda.

Jika sebab yang kedua, saya tiada pilihan lain selain membiarkan saja perkara ini berlaku.  Penyelesaian untuk saya jika tidak mahu botol anda melekit-lekit ialah mengeluarkan sedikit madu daripada botol itu, sedangkan jika saya buat begitu, saya akan mengurangkan kuantiti madu dalam botol.  Jika saya biarkan, sekurang-kurangnya, jumlah yang terkeluar diharapkan akan lebih sedikit daripada jika saya keluarkan sendiri.  Kita just hope for the best, so, saya tak kurangkan apa-apa daripada botol yang saya hantar kepada anda.

Jika terlalu banyak yang terkeluar, saya akan beri potongan untuk next order anda, ya.  Bersesuaian dengan kerugian anda, InsyaAllah.

Satu lagi cadangan saya kepada anda ialah jika anda bimbang madu yang anda baru terima terus membuak hingga keluar daripada botol ialah tuangkan sedikit ke dalam cawan atau botol lain.



Terima kasih atas sokongan anda!

Nida Madu Lebah
016 - 968 9754

* Testimonial Pengguna Madu Lebah Nida

*************************

Pembaca blog nida-madu-lebah yang dikasihi,

Berikut ialah antara testimonial-testimonial pengguna Madu Lebah Nida.

Penyumbang testimonial akan menerima sebotol madu Tualang atau Royal Jelly mengikut kesukaan mereka sebagai tanda terima kasih.

Tanda terima kasih kepada mereka tidak menjadi tanggungan kepada pelanggan-pelanggan lain, jadi, harga masih kekal RM 45 sebotol Tualang atau Royal Jelly (jika beli lebih ada diskaun), tak kira berapa banyak botol madu yang dihadiahkan.

Jika anda mempunyai testimonial untuk dikongsi, sila hantarkan kepada saya melalui emel nidabead@yahoo.com.

Testimonial anda akan disusun semula dengan harapan lebih mudah difahami.

Akhirkata, saya dahulukan huluran testimonial anda dengan ucapan terima kasih.  Moga Allah sahaja yang akan membalas budi baik anda.


*************************
Testimonial 1:

Faizah dari Puchong:
Anak pertama saya memang ada lelah.  Kalau minum ais, pasti semputnya menyerang.  Dulu, setiap bulan pasti kena ambil ubat batuk, tapi sekarang dah kurang, walaupun dia curi-curi minum ais.
Alhamdulillah, selepas mengamalkan madu yang dibeli daripada Nida, dia kurang berkahak, dan jarang batuk berbanding sebelum mengamalkan minum madu.

Pernafasannya juga lebih lancar selepas mengamalkan madu daripada Nida. Terima kasih kerana memperkenalkan madu ni.


Tentang keaslian madu ini pula, maid saya seorang rakyat Indonesia yang memang pandai dan pakar dalam hal kualiti madu. Katanya madu yg saya dapat daripada Nida memang madu asli yang susah untuk didapati.

*************************


Testimonial 2:

Mahani H dari Seberang Perai Utara, Penang

Kisah 1:

Kawan sepejabat saya telah tertumpah air panas mendidih pada lengan dan perutnya.  Dengan segera, dia bertindak menyapu madu tualang yang dibeli daripada Nida ke tempat yang terkena air panas itu.  Alhamdulillah, tempat yang terkena air panas tidak melecur dan tidak mengelembung.  Lebih menakjubkan, tangannya bersih daripada sebarang kesan terkena air panas mendidih itu.
 
Kisah 2:

Suami saya kuat merokok dan amat susah untuk mengambil apa-apa ubat-ubatan.  Dia juga mengalami batuk yang teruk.   Almaklumlah, susah nak tegur orang lelaki ni, jadi sebagai isteri, kita carilah pilihan lain untuk memikat hatinya.  Sejak beli Madu Tualang daripada Nida, hari-hari saya bancuhkan air madu lebah untuk suami minum.  Alhamdulillah, suami suka dan akan tanya mana air madu lebah jika lambat bancuh.  Apabila batuk juga, dia akan minta madu lebah.   Apa yang saya lihat, apabila minum madu lebah dengan limau, suami rasa lega, dan katanya memang terasa lega di tekak dan akan berhenti batuk buat seketika.

Kisah 3:
Seorang lagi kawan saya mempunyai anak remaja yang menghidap lelah (asma).  Sebelum ini, dia memberi anaknya minum madu daripada suatu syarikat lain.  Nak dijadikan cerita, dia minta daripada saya sebotol madu Tualang yang dibeli daripada Nida untuk diberikan kepada anaknya.  Anaknya memberitahu kepada kawan saya yang madu Tualang lebih sedap daripada madu yang dibeli sebelum ini.  (Madu yang dibeli daripada syarikat lain itu mengandungi campuran herba.)  Tambahan pula, dia akan muntah setiap kali makan madu daripada syarikat lain itu. 
 
Saya berterima kasih kepada Nida kerana membekalkan madu lebah Tualang asli kepada pelanggan.  Ketulusan hati dan keikhlasan amat baik diamalkan oleh penjual kerana  kepuasan pelanggan amat penting untuk memajukan perniagaan.  Semoga berkekalan hati yang murni dan barakah perniagaan, InsyaAllah.

*************************

Saturday, March 27, 2010

Thursday, March 25, 2010

* Madu dan susu: Apakah ini minuman kegemaran Rasulullah s.a.w?

(Diambil daripada Ensiklopedia Rawatan Penyakit dengan Madu Lebah, ms 29-32)

Terdapat beberapa riwayat hadis tentang satu peristiwa yang mana Nabi s.a.w dibawakan minuman susu bercampur madu oleh seorang sahabat.  Pada pendapat saya, hadis-hadis ini semuanya bertitik-tolak daripada satu peristiwa yang sama, tetapi disebabkan perawinya lain, maka terdapat beberapa kelainan tentang perinciannya, bagaimanapun, maksud berkaitan attitude Nabi s.a.w terhadap minuman bercampur madu adalah tetap sama, iaitu, Nabi s.a.w tidak mahu minum campuran kedua-dua minuman itu, kerana Baginda seorang yang sangat zuhud (tidak memandang kemewahan dunia).  Wallahu'alam.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hadis 1:

Muhammad B. Ali r.a memberitakan, maksudnya:

"Sesungguhnya Rasulullah s.a.w telah didatangi Aus B. Khaulah yang membawa sebuah mangkuk berisi susu dan madu, maka beliau (Nabi) tidak mengambilnya; dah beliau bersabda, maksudnya:

"Ketahuilah sesungguhnya saya tidaklah mengharamkannya; akan tetapi saya meninggalkannya kerana merendah diri kepada Allah (tidak ingin hidup mewah); kerana sesungguhnya, siapa yang merendah diri kepada Allah, Dia akan mengangkatkannya; dan siapa yang berhemat, dia akan dikayakan Allah; dan siapa yang memboros, dia akan dipapakan Allah (hidup menderita sehingga terkubur)."

[*H.R. Al-Hakiim dalam kitab "Nawaadir Al-Ushuul"]

Abi As-Saliil pula memberitakan bahawa bapanya pernah menceritakan, maksudnya:

"Saya telah menyaksikan Rasulullah s.a.w.; sedang beliau tengah duduk dalam rumah seorang lelaki Anshaar yang dipanggil Aus B. Hausyab.  Tiba-tiba dibawa kepada beliau segelas besar (minuman), maka diletakkan di dalam tangan beliau, maka beliau bertanya: "Makanan apakah ini?" Mereka menjawab: "Wahai Rasulullah, ialah susu bercampur madu." Maka beliau pun meletakkannya daripada tangannya; kemudian beliau bersabda, maksudnya:


"Ini dua minuman (bercampur), tiadalah kami (para Nabi) meminumnya; dan tiadalah kami mengharamkannya.

Siapa merendah diri, nanti dia akan diangkatkan Allah; siapa yang angkuh, nanti dia akan dihancurkan Allah; dan siapa yang memperbaikkan pengurusan hidupnya, dia akan direzekian Allah."

[H.R. Ibraahiim B. Muhammad]
 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hadis 2:

Seterusnya, terdapat sebuah berita daripada Sayyidah Aisyah r.a; akan tetapi kedudukan hadithnya tergugat di mana seorang periwayatnya bersendiri iaitu Nu'aim B. Muuri' (atau Muudi'), didapati seorang yang mencuri (melakukan kecurangan dalam) Hadith, berita itu berbunyi, maksudnya:

"Telah dibawakan kepada Rasulullah s.a.w sebuah mangkuk yang berisi susu dan madu, maka beliau bersabda, maksudnya:


"Akan ketagihanlah (bercampur makanan) dalam sebuah mangkuk; saya tidaklah perlu kepadanya.  Ketahuilah sesungguhnya saya ini tidaklah mengatakan bahawa dia haram; akan tetapi saya tidak suka kiranya saya akan disoalkan Allah tentang sisa-sisa dunia (kemewahan) di Hari Kiamat.  


Maka siapa yang merendah diri kepada Allah, nescaya Dia akan mengangkatkannya; siapa yang sombong, nescaya dia akan dijatuhkan Allah; siapa yang merasa cukup, maka dia akan diperkayakan Allah; dan siapa yang memperbanyakkan menyebut Allah (dzikir), nescaya dia akan dikasihi Allah."

[Al-Hadith]
 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hadis 3:
Kesimpulannya bagi saya, Nabi Muhammad s.a.w tidak minum susu yang bercampur madu, kerana Baginda seorang yang sangat zuhud (tidak mahukan kemewahan dunia).  Bagaimanapun, Baginda s.a.w tidak melarang ummatnya minum minuman susu bercampur madu.

Sebenarnya, susu dan madu adalah dua minuman kesukaan Nabi, cuma, Baginda tidak minum jika kedua-duanya bercampur.

~Nida Madu Lebah

*
H.R.:
+       Hadis Riwayat

Saturday, March 13, 2010

* Kulit halus bak sutera (Sumber: www.bharian.com.my)

Sumber:  http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Kulithalusbaksutera/Article//

Kulit halus bak sutera
Oleh Nurul Nadia Abdul Hamid

2010/03/08

UMUMNYA garisan pada tapak tangan yang kusam dan kering sering kali disalah anggap sebagai hasil kerja 'pemalas'. Biasanya, ia akan mencacatkan penampilan seseorang individu dengan bentuk tangan berkedut melangkau batas usia.

Prihatin akan hal berkenaan, Crabtree & Evelyn mengambil langkah melancarkan produk penjagaan tangan berasaskan lemon, madu dan ketumbar dengan tiga langkah mudah.

Pengurus Jenama Guardian, Datuk Sandra Lee, berkata tangan digunakan dalam setiap aktiviti seharian, oleh itu penggunaan yang kerap dan tanpa batasan menjadikan kulit tangan cepat mengalami penuaan selain merengsa.

“Tiga langkah penjagaan saja sudah mampu menghasilkan kulit tangan yang halus dan lembut. Malahan, langkah mencuci, melembap dan merawat membantu wanita memperoleh struktur tangan yang cantik,” katanya pada majlis pelancaran produk penjagaan tangan Crabtree & Evelyn di Royal Suite, Hotel Nikko, baru-baru ini.

Turut hadir selebriti dan model seperti Maria Farida sebagai testimonial pengguna produk.

Didatangkan dalam lima produk seperti Scrub Cleanser, Creamy Cleanser, Hand Therapy Hand Remedy dan Hand Recovery, anda hanya perlu mematuhi etika penggunaan produk yang bersesuaian.

Jika menggunakan penyental dan Creamy Cleanser, ia bertindak mencuci dan disulami dengan hand terapy untuk fungsi melembap.

Justeru, produk Hand Remedy dan Hand Recovery pula berkesan merawat permukaan epidermis tangan agar kembali berstruktur dan tampak lebih remaja.


Tindakan bahan seperti lemon, madu dan kacang pea memberikan vitamin mencukupi. Tidak ketinggalan, campuran peptida, vitamin C dan E kompleks selain vitamin C dan E/Tocotrienol akan memulihkan tanda garisan penuaan pada permukaan jemari tangan anda.

Kandungan minyak jojoba, kacang soya, dan badam di samping mentega shea pula bertindak menaburkan manik kelembapan pada tangan dan ia pasti mengembalikan kegembiraan kepada penggunanya.

Harga produk bernilai sekitar RM43 sehingga RM145 dengan kuantiti serendah 50 ml hingga 250 ml ke atas setiap satu.

Produk ini mampu didapati di 6,000 lokasi dengan 500 kedai konsep di seluruh rangkaian antarabangsa selain menjengah pasaran di 40 negara.

Anda pasti tidak mengalami kesukaran memperoleh produk berkenaan sebagai cara meningkatkan potensi keyakinan diri bersama kulit tangan menawan.

* Madu Tualang sama taraf madu import (Sumber: utusan.com.my)

Sumber: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0303&pub=utusan_malaysia&sec=Keluarga&pg=ke_01.htm&arc=hive

Madu Tualang sama taraf madu import







Madu merupakan penawar berkesan bagi masalah sistem penghadaman kerana ia menggalakkan kesihatan usus dan buah pinggang. - Gambar hiasan





MADU secara semulajadi sangat berkhasiat dengan ia mengandungi gula seperti fruktus dan glukos, mineral seperti magnesium, kalium, kalsium, natrium klorida, sulfur, besi dan fosfat dan vitamin B1, B2, C, B6, B5 dan B3.

Oleh kerana inilah madu merupakan satu daripada ramuan penting dalam perubatan tradisional yang diamalkan oleh pelbagai tamadun sejak berkurun-kurun.
Sebelum 1996, pengumpul madu lebah tualang di daerah-daerah di Kedah seperti Padang Terap, Ulu Muda, Sik, Baling, Jerai dan Kubang Pasu menjual hasil yang mereka kumpul dalam botol di gerai tepi jalan serta pasar tempatan.

Dengan penggunaan madu ini terhad kepada penduduk tempatan dan sesekali dibeli oleh perantau yang melalui tempat-tempat ini, jualan tidak konsisten dengan harga jualan antara RM20 dan RM22 setiap kilogram.

Bagaimanapun, pada 1996 semua ini berubah apabila Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) menubuhkan sebuah pusat mengumpul dan memproses di Kuala Nerang, Kedah, untuk memudahkan pengumpulan, pemprosesan dan pembungkusan Madu Tualang.

FAMA

Ketua Pengarah FAMA Datuk Mohamed Shariff Abdul Aziz berkata pusat ini adalah pusat sehenti bagi pengutip madu di Kedah untuk menjual bekalan mereka.

"Ini mendorong mereka mengumpul lebih banyak Madu Tualang dan sejak itu bekalan meningkat daripada 2 hingga 5 tan sebulan kepada 10 tan sebulan semasa musim kutipan.

"Harga juga telah naik. FAMA kini membayar antara RM58 dan RM60 setiap kilogram bagi Madu Tualang berkualiti premium. Madu ini diproses di pusat FAMA ini dan dipakej di bawah jenama Agromas," katanya.
Madu ini yang dijual di bawah jenama Agromas Tualang Honey selain boleh dibeli di 'House of Honey' di pusat ini, juga boleh dibeli di pasar raya Mydin dan Giant selain daripada Agro Bazaar terpilih di seluruh negara.

Menyedari manfaat kesihatan dan seterusnya potensi pasaran bagi madu, pada 2007 FAMA menderma 1.36 tan Madu Tualang kepada Universiti Sains Malaysia (USM) bagi tujuan penyelidikan.

MANFAAT KESIHATAN DARIPADA MADU

Menurut Prof Dr. Nor Hayati Othman, Dekan Kajian Sains Klinikal di Universiti Sains Malaysia (USM), Kelantan, keputusan daripada sejumlah 48 kajian menunjukkan Madu Tualang apabila diminum atau disapu pada luka atau lecur di permukaan badan menawarkan pelbagai manfaat perubatan.

"Walaupun kajian ini masih di peringkat awal, keputusan yang menggalakkan ini menunjukkan Madu Tualang mempunyai unsur anti-bakteria dan anti-oksidan yang boleh memperlahankan pertumbuhan sel barah tertentu dan menghalang pembiakan spektrum luas spesis bakteria dan kulat, selain menjadi sumber tenaga segera bagi tubuh," katanya.

Madu merupakan penawar berkesan bagi masalah sistem penghadaman kerana ia menggalakkan kesihatan usus dan buah pinggang.

Madu boleh dihadam dengan mudah kerana molikul gulanya yang kompleks mudah ditukar kepada molikul gula yang lebih mudah. Oleh itu, ia tidak merengsa lapisan pengalas sistem penghadaman dan sebaliknya melegakan perut.

Nor Hayati berkata madu merupakan satu keajaiban semulajadi.

"Ia dengan sendiri makanan yang lengkap. Sebagai pengguna madu sejak 25 tahun yang lepas, saya sangat percaya dengan manfaat Madu Tualang," tambah beliau.

"Madu Tualang turut mengandungi beberapa elemen positif yang tidak terdapat pada madu yang diimport," kata beliau.

USM merupakan universiti penyelidikan pertama di Malaysia menjalankan penyelidikan menyeluruh akan manfaat kesihatan bagi madu.

Friday, March 5, 2010

* Persoalan tentang harga

Pembaca blog yang budiman,

Murahkan harga madu dan royal jelly yang ditawarkan di blog madu-lebah-nida.blogspot.com?

Ramai, malahan terlalu ramai yang mengatakan jawapan untuk soalan di atas adalah positif.  Maksudnya, ramai yang berpendapat ya, memang harga madu dan royal jelly yang ditawarkan di blog ini terlalu-lalu murah.

Maka timbul persoalan tentang keaslian tentang produk saya.

Satu respon untuk anda yang sangsi ialah, cuba sendiri.  Kemudian, anda boleh nilaikan sendiri.  Mungkin produk saya tidak asli, tapi apa yang anda rugi jika saya menjual produk tidak asli?  Ya, anda akan rugi, tetapi hanya rugi sekali sahaja.  Maknanya, anda rugi RM45 untuk sebotol madu Tualang atau Royal Jelly.  Tetapi, jika produk saya asli, apa pulak keuntungan untuk anda?  Dapat berjimat kira-kira RM50 (kadangkala lebih RM50) untuk setiap kali anda beli sebotol madu Tualang dengan berat 1 kg, dan jika anda ulang beli, anda akan jimat RM50 lagi.  Maknanya, anda untung berkali-kali.  So, isn't it worth a try to buy from me?

Jika anda amalkan sesudu besar sekali sehari, sebotol tahan lebih sebulan (jika gunakan untuk seorang), tapi katakanlah anda habiskan sebotol sebulan, dan kemudian beli lagi, maka untuk setahun anda berjimat RM600 setahun.  Ini belum dikira keuntungan anda dari segi kesihatan.  Perlu diingat, health is wealth. (Kesihatan itu kekayaan.)

Jika betul saya menjual produk tipu, anda akan kerugian RM45, tetapi jika anda cuba dan mendapatinya asli, saya telah tuliskan berapa keuntungan untuk anda.



Bagi anda yang sangsi juga, sekadar ingin berkongsi, saya ingin warwarkan bahawa sudah ada beberapa orang repeat customer saya.  Jika beli di blog, semuanya orang yang asalnya tidak saya kenali.  Kawan-kawan juga ada yang sudah jadi repeat customer saya.
Saya tidak beli madu dalam borong, tetapi saya cuma berniaga kecil-kecilan.

Jika saya hantar ke makmal untuk ujian, saya cuma tahu hasil ujian untuk sesebotol madu atau royal jelly.  Jadi, hasilnya bukan untuk setiap botol produk yang saya jual.  (The validity of the test will not be applicable to every bottle of honey/royal jelly that I sell.)*  Dan, menguji di makmal juga memerlukan masa dan tenaga saya, sedangkan saya bekerja sepenuh masa, jadi saya tak mahu bersusah payah ke makmal.  Lebih-lebih lagi, seperti yang saya katakan, hasil ujian tidak boleh digunakan untuk setiap botol madu/royal jelly yang saya jual.  Jadi, it's not worth my time and effort to pursue testing it at the lab.

Saya ingin tarik perhatian kebanyakan kita yang merasakan bahawa semakin tinggi kualiti sesuatu barang, semakin mahal harganya.  Untuk kebanyakan hal, memang hal ini betul.  Kerana, untuk menjamin kualiti, biasanya diperlukan kajian(research).  Ini benar jika benda itu adalah dicipta.  Selain kajian, harga juga dipengaruhi oleh faktor lain, termasuk, gaji pekerja untuk sesuatu syarikat, iklan yang dijalankan, sewa premis (kedai/pejabat), kos pengangkutan, dan lain-lain.  Ada juga faktor lain yang mempengaruhi harga, termasuk niat seseorang berniaga, dan nilai seseorang individu/peniaga itu.

Bagi saya, saya bekerja sepenuh masa.  Seorang profesional yang tidak bergantung kepada satu sumber sahaja, dan berniaga madu lebah untuk mendapatkan pengalaman berniaga, dan pendapatan daripada bisnes madu lebah sekadar cukup untuk meneruskan bisnes ini (sebab kalau bisnes tak untung, buat apa nak berniaga, ye dak?) dengan pendapatan sekadar cukup untuk jadi 'drive' kepada saya untuk berusaha memenuhi kehendak pelanggan.  (contoh: Pelanggan mesti nak barang cepat selepas dah bayar, dll).

Saya tidak ada premis semata-mata untuk berniaga madu lebah.  Iklan saya cuma apabila saya blogwalking, atau warwarkan dalam mailing list, atau, hasil word-of-mouth (bualan daripada mulut ke mulut) kerana ada pelanggan yang berpuas hati dengan produk saya lalu bercerita kepada kawan-kawan mereka.

Saya tidak uji madu/royal jelly ini di makmal, jadi anda juga tidak bayar untuk ujian itu.

Saya tiada pekerja yang makan gaji untuk menjalankan bisness madu lebah ini, jadi, anda tidak bayar gaji mereka apabila anda beli madu lebah dengan saya.

Menulis di blog ini termasuk antara kemahuan saya, jadi anda juga tidak bayar untuk itu.  Nasihat tentang penggunaan madu lebah atau royal jelly adalah percuma, bukan untuk pelanggan sahaja.

Botol yang anda terima daripada saya bukanlah botol yang cantik atau istimewa.  Botol pun tiada label yang saya cajkan harganya kepada anda akhirnya.

Saya telah beritahu anda apa beza saya dengan peniaga lain.  Jadi, perlukah saya jual mahal-mahal?  Bagi diri saya: TIDAK.  Kerana, antara niat saya berniaga, juga untuk beramal dan menyebarkan kebaikan madu lebah kepada semua golongan kehidupan.  (Perhatikan tagline saya: Madu lebah untuk SEMUA! - "SEMUA" termasuklah orang yang senang, orang yang tak berapa senang, warga emas, orang dewasa, kanak-kanak, haiwan peliharaan (contoh penggunaan: ubat luka), tumbuhan (contoh penggunaan: mempercepatkan akar bercambah apabila menanam pokok menggunakan teknik keratan batang).  Jika harga mahal, mungkinkah "SEMUA" golongan kehidupan dapat menggunakannya?)

Jika anda beli madu/royal jelly daripada saya, anda hanya bayar harga madu lebah, dan sedikit upah untuk saya sebagai keuntungan (yang digunakan sebagai 'drive' untuk saya terus berniaga madu lebah).  Anda tidak bayar gaji saya, anda tidak bayar my loss of income for the time that you don't buy, anda tidak bayar sewa kedai/kiosk/pejabat saya, anda tidak bayar iklan tentang perniagaan saya, anda tidak bayar kajian/test di makmal (yang mungkin tidak sah), anda tidak bayar upah upline/downline saya (kerana saya berniaga terus), dan banyak lagi kos-kos wajib yang saya tidak caj kepada anda.

Mengikut apa yang seorang sahabat kongsikan dengan saya, Nabi Muhammad saw, sewaktu mula-mula berniaga ke Syam bagi pihak Saidatina Siti Khadijah ra (sebelum mereka berkahwin), bukan mendapat keuntungan berganda kerana Nabi saw menjual dengan harga yang mahal.  Tetapi, Baginda saw mendapat keuntungan yang banyak kerana cara Baginda berniaga disukai ramai.  Lebih-lebih lagi, semakin ramai yang mendapat kebaikan daripada madu lebah, bermakna semakin ramai yang akan menyedari bahawa mereka sebenarnya mengikuti apa yang telah disebutkan di dalam Al-Quran.

Selagi harga supplier saya masih begini, dan selagi tak ada keperluan, harga di sini akan tetap begini.

Murahkah produk madu dan royal jelly yang saya jual?

Murah atau mahal adalah subjektif.  Kalau di Malaysia semuanya murah hati dan banyak duit, produk saya memang murah.  Tetapi, ramai lagi yang perlukan bantuan/simpati daripada kita.

Cabaran untuk menetapkan sesuatu barang bukan menentukan berapa mahal sesuatu barang, tetapi berapa murah boleh ditawarkan.  Jadi   JANGAN HAIRAN ATAU TAKSUB DENGAN HARGA YANG MAHAL.

Kerana, seperti yang saya katakan, menetapkan harga mahal bukan cabaran.  Kita perlu taksub dan hairan kalau sesuatu itu adalah satu cabaran yang berjaya diambil seseorang.  Jadi, jangan tersilap langkah, ya.

Untuk pengetahuan anda, saya tidak berminat untuk menipu.  Honesty is always the best policy for me.

Saya bukanlah seorang con-woman, I have better things to do. Dan saya juga tak berminat untuk makan duit haram sumber penipuan.  (Btw, you can see what other things I can do as a source of income, just look for my other blogs on the right hand side of this blog.)

Dan, ingin saya tekankan di sini, saya memang amalkan madu dalam kehidupan kami.  Apa yang saya kongsikan dalam blog ini seperti post dahulu memang apa yang saya lalui, bukan direka-reka.


* Untuk sesetengah ayat, saya terpaksa gunakan English kerana lebih mudah untuk saya terangkan.

Best wishes,
Nida @ madu-lebah-nida.blogspot.com

Monday, January 11, 2010

* Madu lebah tualang berpotensi jadi suplemen terapi kanser payu dara

Madu lebah tualang berpotensi jadi suplemen terapi kanser payu dara
(Sumber: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0112&pub=utusan_malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_18.htm&arc=hive)
(Utusan Malaysia, Selasa 12 Januari 2010)


"Madu mengandungi pelbagai komponen yang mempunyai aktiviti antioksidan, antiinflamatori dan antikanser." - Prof. Madya Dr Nik Soriani, Ketua Jabatan Patologi Kimia, Pusat Pengajian Sains Perubatan Universiti Sains Malaysia (USM) Kubang Kerian.

KOTA BAHRU 11 Jan. - Madu lebah tualang yang banyak terdapat di kawasan hutan simpan negara ini berpotensi menjadi suplemen dalam terapi kanser terutama kanser payu dara, kata Ketua Jabatan Patologi Kimia, Pusat Pengajian Sains Perubatan Universiti Sains Malaysia (USM) Kubang Kerian, Prof. Madya Dr. Nik Soriani Yaacob.

Katanya, kajian awal mendapati madu lebah dari pokok tualang yang tumbuh liar dalam hutan berpotensi menyekat penyuburan sel-sel kanser di samping membunuh sel-sel berbahaya itu daripada merebak.

"Namun begitu, penyelidikan ini masih di peringkat awal dan banyak kajian perlu dilakukan untuk memahami dengan lebih mendalam proses yang dirangsang oleh madu menyebabkan kematian sel-sel kanser tersebut," katanya.

Beliau berkata demikian sewaktu membentangkan kertas kerja bertajuk Aktiviti Anti Kanser Madu Lebah Tualang dalam seminar mengenai penggunaan madu lebah asli di sini hari ini.

Seramai 300 peserta hadir pada seminar dua hari itu bagi membincangkan antara lainnya mengenai khasiat madu lebah asli dalam bidang perubatan, cara mempopularkan penggunaan madu lebah dalam masyarakat dan menerokai pelbagai kegunaan madu lebah asli sebagai minuman dan makanan.

Program anjuran bersama Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) dan Universiti Sains Malaysia (USM) Kampus Kesihatan Kubang Kerian itu di sini dirasmikan oleh Ketua Pengarah FAMA, Datuk Mohamed Shariff Abdul Aziz.

Menurut Dr. Nik Soriani, kajian menjurus kepada kaedah mengenal pasti sama ada madu dapat membunuh sel-sel kanser atau membantu mengurangkan penggunaan dos dadah atau radiasi yang diperlukan bagi membunuh sel-sel kanser.

"Kajian itu bagi mengenal pasti sama ada madu boleh menghalang atau mengurangkan pembentukan kanser memandangkan kajian sebelum ini mendapati madu mengandungi pelbagai komponen yang mempunyai aktiviti antioksidan, antiinflamatori dan antikanser," katanya.

Beliau berkata, penyelidikan juga menemui madu lebah tualang mempunyai pelbagai aktiviti antikanser dan kesan sitotoksik yang berlaku ke atas beberapa jenis sel kanser yang dikultur (ditumbuh) dalam makmal.

"Sel kanser yang dirawat dengan madu ini (tualang) menjalani proses apoptosis (kematian sel kanser) yang biasanya tidak berlaku pada sel-sel itu, tambahan lagi madu lebah tualang dapat meningkatkan rangsangan kematian sel-sel kanser payu dara oleh dadah tamoxifen," katanya.

Dr. Nik Soriani berkata, kesimpulannya, kajian ke atas sel-sel kanser dan tikus makmal mendapati madu lebah tualang mempunyai aktiviti antikanser yang dikultur menyebabkan kematian sel kanser, mengesan sel kanser, menyekat pertumbuhan sel kanser dan meningkatkan jumlah sel imun yang membunuh sel kanser.

Sementara itu, Dekan Penyelidikan Sains Klinikal USM, Prof. Dr. Nor Hayati Othman berkata, pihaknya menerima sumbangan 1.3 metrik tan madu lebah percuma daripada FAMA sejak kajian itu dijalankan bagi membolehkan kajian dibuat dengan berkesan terutama dalam penyakit kanser.

Beliau berkata, sumbangan berperingkat-peringkat sejak 2006 itu mendapati madu lebah tualang dianggap paling asli berbanding dengan madu lebah lain atau yang diimport dan memberi potensi dalam amalan harian.

"Madu tidak asli menyebabkan kesan sampingan yang berpanjangan dan perlu dihindari," kata Dr. Nor Hayati.- Bernama